مبحث استفاده از فناوری نانو در حوزه برق و انرژی از سال 1382 در پژوهشگاه نیرو و با انجام پروژهای تحت عنوان "بررسی کاربردهای فناوری نانو در صنعت برق و انرژی" شروع شد. در سالهای 1382 تا 1388 چندین پروژه تحقیقاتی و ساخت در زمینه کاربردهای نانوفناوری در حوزه برق و انرژی در پژوهشگاه انجام شد که از جمله مهمترین آنها می توان به "سنتز نانو «فناوری نانو» به عنوان یکی از فناوریهای کلیدی قرن بیست و یکم، توجه جدی کشورها و شرکتهای بزرگ دنیا را به خود جلب نموده است و ویژگیهای منحصر به فرد آن موجب شده تا طیف وسیعی از تحقیقات به سوی این فناوری جادویی قرن بیست و یکم روانه شود. «فناوری نانو»، رویکرد نوین به فناوریها است به نحوی که به آنها خواص و کارکرد ویژهای میبخشد. این فناوری به خودی خود کارکردی نداشته، بلکه در بهرهگیری از آن در فناوریهای متداول میتوان اثرات ویژه آن را در بهبود خواص درک نمود. این فناوری همچنین با طبیعت بینرشتهای خود در آینده دربرگیرنده همه فناوریهای امروزی خواهد بود و به جای رقابت با فناوریهای موجود، موجبات رشد آنها را فراهم میآورد.
امروزه با توجه به سرعت بالای رشد فناوریها و رویکرد کشورهای توسعهیافته به فناوریهای نوین، صنعت برق کشور به منظور حفظ ظرفیتها و توانمندیهای موجود از یک سو و ارتقاء سطح علمی و جلوگیری از عقبماندگی از سوی دیگر ناگزیر از گرایش به فناوریهای نوین میباشد.
بر همین اساس پژوهشگاه نیرو که عملاً بازوی پژوهشی صنعت برق کشور محسوب میشود و ماموریت توسعه فناوریهای مرتبط را برعهده دارد با هدف ترویج بهرهگیری از فناوری نانو در حل معضلات صنعت برق و انرژی اقدام به راه-اندازی «مرکز توسعه فناوری نانو در حوزه برق و انرژی» نموده است. این مرکز با حمایت از مراکز دانشگاهی، تحقیقاتی و شرکتهای دانشبنیان و هدایت کلان و نظاممند طرحها و پروژههای مبتنی بر فناوری نانو به سمت نیازهای صنعت برق موجبات افزایش بهرهوری و توسعه توانمندیها را در صنعت برق فراهم خواهد آورد و متعاقباً دستیابی به چشم انداز تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر را برای شرکتهای دانش بنیان و مراکز پژوهشی محقق خواهد کرد.
وبسایت اختصاصی مرکز توسعه فناوری نانو در صنعت برق